Blog bilingüe (catalán - Castellano) sobre mis aventuras, mis reflexiones y temas de actualidad, especialmente centrados en Oriente Medio y en la desinformación existente acerca de Israel.

Blog bilingüe castellà-català sobre les meves aventures, reflexions i altres temes d´actualitat, especialment centrat en l´Orient Mitjà i en la desinformació existent als nostres mitjans sobre Israel.

diumenge, 10 d’abril del 2011

el buenismo desinformativo y la realidad de los hechos -- El bonisme desinformatiu i la realitat dels fets

Esta mañana he tenido la oportunidad de leer un artículo buenista de Tahar Ben Jelloun en la edición impresa de La Vanguardia, que con el título de "El Software Islámico ha caducado", nos ofrecía la versión políticamente correcta de nuestra prensa sobre la oleada de protestas que han convulsionado el mundo árabe en los últimos meses. Es decir, el tópico de unas protestas organizadas por jóvenes cultos, angloparlantes, gracias a las nuevas tecnologías y redes sociales, como Twitter o Facebook, sin una importante influencia de los grupos islamistas. Sin embargo, la realidad de los hechos se impone a esa visión endulcorada de nuestros intelectuales. Así, el bueno de Tahar Ben Jelloun se felicitaba en su panfleto de que en las manifestaciones de la plaza Tahrir ya no se habían escuchado consignas contra Occidente ni si habían quemado banderas de Israel y EUU. En opinión de Ben Jelloun, eso demostraba la madurez de los jóvenes y de la calle árabe y el nulo peso jugado por los islamistas. Desafortunadamente, los hechos sobre el terreno nos dan otra lectura y de hecho hoy mismo en Arutz Sheva News se puede leer que el pasado Viernes hubo una multitudinaria manifestación anti-israelí en el Cairo en la que se quemaron banderas de Israel en la plaza Tahrir, se corearon eslogans favorables a romper las relaciones diplomáticas entre ambos países y a la venta de gas a Israel , se clamó en favor de una tercera intifada contra Israel (organizada en Facebook) el próximo 15 de Mayo, e incluso el ejército egipcio tuvo que proteger la embajada para evitar que los manifestantes accediesen a ella o se apoderaran de la bandera israelí. De nuevo, el buenismo queda en entredicho por la realidad de los hechos.

En català: aquest matí he tingut la oportunitat de llegir a l`edició impresa de La Vanguardia un article bonista i panxacontent d`en Tahar Ben Jelloun, que amb el títol de "El software islámico ha caducado", ens ofería la versió políticament correcta de les revoltes al món àrab dels darrers mesos: protestes organitzades majorment per joves cultes en demanda de llibertat i organitzades mitjançant les noves teconològies i les xarxes socials, com Twitter o Facebook, amb una inexistent o molt petita influència dels grups islamistes. Tanmateix, aquest anàlisi bonista i mediatitzat no s`aguanta quan el comparem amb els fets reals sobre el terreny. Així, el bó d`en Tahar Ben Jelloun es felicitava de que els manifestants de la Plaça Tahrir al Caire no haguessin llençat consignes anti-occidentals ni calat foc a banderes dels Estats Units i d`Israel. En opinió d`en Ben Jelloun, això era una mostra de que la joventut árab no era anti-occidental i de l`escàs rol jugat pels islamistes. Tanmateix, avui mateix el diari israelià Arutz Sheva News ens informa d`una multitudinària manifestació el passat Divendres al Caire, on els manifestants de la Plaça Tahrir si van cremar banderes d`Israel, van amenaçar en iniciar una tercera intifada (convocada a Facebook) el pròxim 15 de Maig, van clamar per la ruptura de les relacions diplomàtiques entre ambdos països i contra la venta de gas a Israel, i per a evitar mals majors el propi excèrcit egipci va haver de protegir l`embaixada i evitar que els manifestants hi poguessin accedir o fer-se amb la bandera israeliana. De nou, el bonisme dels nostres mitjans queda retratat per la realitat dels fets sobre el terreny.

Arxiu del blog