Blog bilingüe (catalán - Castellano) sobre mis aventuras, mis reflexiones y temas de actualidad, especialmente centrados en Oriente Medio y en la desinformación existente acerca de Israel.

Blog bilingüe castellà-català sobre les meves aventures, reflexions i altres temes d´actualitat, especialment centrat en l´Orient Mitjà i en la desinformació existent als nostres mitjans sobre Israel.

dijous, 3 de febrer del 2011

Fatah y Hamas llaman a la rebelión mediante las redes sociales -- Fatah i Hamas criden a la revolta mitjançant les xarxes socials

Tawfic Al-Tirawi, ex director de los servicios de inteligencia de la ANP y miembro del Comité Central de Fatah, utilizó la red social Facebook para hacer un llamamiento al pueblo de Gaza a que se rebele contra el dictatorial gobierno de Hamas en un comentario en el grupo de Facebook "Preparation for the dignity revolution", que ha convocado una manifestación de protesta en Gaza el próximo Viernes 11 de Febrero. Según informa la agencia de noticias palestina, Ma`an, ese grupo fue creado el pasado 28 de Enero y en menos de una semana de vida ha conseguido aglutinar a 8.316 seguidores, muchos de Cisjordania. En sus objetivos, los creadores afirman no pertenecer a ningún partido o movimiento político pero acusan al Hamas de implementar en Gaza un plan "sionista-iraní". Por su parte, los líderes de Hamas también utilizan las redes sociales y los grupos de Facebook para incitar a los jóvenes palestinos cisjordanos a manifestarse contra el gobierno de Mahmoud Abbas y Salam Fayad.

Una cosa queda clara. Las manifestaciones ni son espontáneas ni son de iniciativa popular. Están bien orquestradas y dirigidas por los lideres de ambos partidos para enfrentar a sus conciudadanos en Gaza y Cisjordania contra sus rivales. Posiblemente, las revueltas en Túnez y especialmente Egipto también hayan sido orquestradas y no se trate sólo de iniciativas de propuesta popular. Sin embargo, lo más preocupante es como acabará todo.


En català: Tawfic Al Tirawi, ex director dels serveis de inteligència de l`ANP i membre del comité central de Fatah va fer una crida mitjançant la xarxa social Facebook perque els palestins de Gaza es sublevin contra la dictadura de Hamas mitjançant un comentari en el grup "Preparation for the Dignity Revolution", que ha convocat una manifestació multitudinària de protesta a Gaza per al pròxim Divendres 11 de Febrer. Segons informa l`Agència de notícies palestina, Ma`an, aquest grup va ser creat el passat 28 de Gener i en menys d`una setmana de vida ha aconseguit reunir a 8316 seguidors, molts de Cisjordània. Entre els seus objectius, els administradors del grup afirmen no pertanyer a cap grup o moviment polític però acusen al Hamas d`implementar a Gaza un plà "sionista-iranià". Per la seva part, els liders del Hamas també utilitzen els seus mitjans de comunicació afins, les xarxes socials i els grups de Facebook per a inicitar als joves palestins cisjordans a manifestar-se en contra del govern Abbas-Faiad.

Una cosa queda ben clara. Aquestes manifestacions ni són espontànees ni són d`iniciativa civica-popular sinó que estan ben orquestrades pels dirigents de totes dues organitzacions per a incitar als seus conciutadans a rebelar-se contra els governants opositors de Gaza i Cisjordània. A més a més, estic convençut que les manifestacions a Tunis i especialment a Egipte tampoc han estat iniciatives espontànees i populars. Tanmateix, el més preocupant és com acabarà tot plegat.

Fuentes -- Fonts: Elder of Ziyon Ma`an News Agency.

Actualización: voy a contar una anécdota. Esta mañana, de camino a la óptica para ir a buscar mis gafas nuevas, me paré en una cafetería y tuve ocasión de leer varios periódicos. En todos los que leí se citaba a Mubarak como un dictador. Algo novedoso y he aquí como el lenguaje periodístico se adapta a las decisiones de las elites políticas. Mubarak ha sido durante treinta años un gran aliado de EEUU y la UE. Durante los últimos años, debido a esas alianzas, nuestros medios lo consideraban un "lider árabe moderado" en contraposición a los lideres islamistas anti-occidentales como Ahmadineyad. Sin embargo, en menos de una semana Hosni Mubarak ha pasado de moderado a dictador. El tiempo que ha tardado la adminstración Obama y la UE en darle la espalda... Creo que darle la espalda a Mubarak tan descaradamente por parte de la administración Obama y de la UE ha sido un error grave porque puede ser intepretado como un signo de debilidad y de decadencia por parte de gobiernos extremistas como el iraní. Acerca de todas estas reflexiones, recomiendo la lectura de este impecable artículo de Ari Shavit en Ha`aretz.

Actualització: deixeu-me que us expliqui una anècdota. Aquest matí, de cami a l`optica per a recollir les meves ulleres noves, he fet una parada tècnica en una cafetería i he tingut temps de llegir un parell de diaris. En els articles que fan referència a la situació a Egipte he pogut llegir que titllaven a Mubarak de dictador. Heus aquí una prova de com el llenguatge periodistic s`adapta al llenguatge adoptat per les nostres èlits polítiques. Vejam. Mubarak ha estat un ferm aliat d`Occident durant els darrers treinta anys i en els nostres mitjans de comunicació se`l titllava com a "lider àrab moderat" en contraposició a altres governs islamistes radicals i anti-occidentals, com el d`Ahmadineiad a l`Iran. Tanmateix, en menys d`una setmana, el bó d`en Hosni Mubarak ha passat de ser un moderat a un dictador. Aquest ha estat justament el temps que han trigat els EEUU i la UE en deixar-lo en l`estacada. I crec que aquest ha estat un error estràtegic greu perquè a la llarga només pot servir per a donar ales als radicals, que interpretaran aquest abandó com una mostra de debilitat dels governs occidentals. Sobre totes aquestes reflexions, us recomano la lectura d`aquest article d`en Ari Shavit a Ha`aretz.

2 comentaris:

Traduttore Traditore ha dit...

Amigo Jaume, se te ha colado una frase en 'català' al final del primer párrafo en español, lo que me indica que lo escibes en català y luego lo traduces. Puedes borrar este comentario luego de corregirlo. Un abrazo.

Jaume ha dit...

Muchas gracias! :) Ya corregí el error. Se me pasó totalmente al publicar la entrada :S 1 abrazo!

Arxiu del blog