Blog bilingüe (catalán - Castellano) sobre mis aventuras, mis reflexiones y temas de actualidad, especialmente centrados en Oriente Medio y en la desinformación existente acerca de Israel.

Blog bilingüe castellà-català sobre les meves aventures, reflexions i altres temes d´actualitat, especialment centrat en l´Orient Mitjà i en la desinformació existent als nostres mitjans sobre Israel.

dimecres, 2 de febrer del 2011

Las protestas podrían llegar a Gaza -- Les protestes podrien arribar a Gaza

Las protestas iniciadas el mes pasado en Túnez y seguidas posteriormente en Egipto, Yemen y Jordania podrían llegar a Gaza. Los dirigentes de Hamas están preocupados porque se ha convocado una manifestación de protesta contra su gobierno en Gaza para el próximo Viernes. Los convocantes han utilizado las redes sociales, especialmente Facebook, para reunir a los manifestantes. De hecho, a principio de esta misma semana las fuerzas policiales de Hamas ya dispersaron a una pequeña manifestación en solidaridad con los manifestantes egipcios en la ciudad de Gaza. Muchos de los policías iban vestidos de paisano y arrestaron a seis mujeres y a otros veinte manifestantes según ha informado Human Rights Watch.
Ya en comisaría, las mujeres detenidas vejadas e insultadas por mujeres policia y éstas les advirtieron de no volver a manifestarse sin la autorización de la policía de Hamas.

En català: les protestes iniciades el mes passat a Tunis i seguides posteriorment a Egipte, Iemen i Jordània podrien arribar a Gaza. Els dirigents de l`organització fonamentalista islàmica estan preocupats perque s`ha convocat una manifestació de protesta contra el seu govern el pròxim Divendres a la ciutat de Gaza. Els convocants s`han valgut de les xarxes socials, especialment Facebook, per a fer arribar la convocatòria als manifestants. De fet, ja a inicis de setmana, la policia de Hamas va dispersar una petita manifestació a Gaza en suport dels manifestants egipcis. Els cossos policials de Hamas, molts dels seus membres vestits de paisà, van detindre a sis dones i altres vint manifestants. A la comisaria, les dones van ser interrogades, insultades i vexades per dones policies que les van advertir de no tornar-se a manifestar sense l`autorització de la policia del Hamas.

Fuentes -- Fonts: Ha`aretz i Maan News Agency.

Actualización: no sólo en Gaza. La policía de la ANP ha disuelto hoy una manifestación en Ramallah en apoyo de los manifestantes egipcios y ha detenido a almenos dos manifestantes. Según han declarado varios testigos, la manifestación fue convocada para protestar por los violentos enfrentamientos que estaban teniendo lugar en el Cairo entre seguidores y opositores al régimen de Hosni Mubarak (Jerusalem Post). Ya el pasado Domingo las fuerzas policiales de la ANP dispersaron a otros manifestantes en apoyo de los manifestantes egipcios en un acto que tuvo lugar ante la embajada egipcia en Ramallah. (Ma`an).

Actualització: no només a Gaza. La policia de l`ANP ha dissolt avui una manifestació a Ramallah en suport dels opositors al govern de Hosni Mubarak i ha detingut a almenys dos manifestants. Segons han declarat testimonis diversos, la manifestació va ser convocada per a protestar pels violents enfrontaments al Caire entre seguidors i opositors del règim d`en Hosni Mubarak (Jerusalem Post). De fet, ja el passat Diumenge les forces policials d`ANP van dispersar a uns manifestants en suport dels opositors egipcis en un acte que va tenir lloc davant l`ambaixada egipcia a Ramallah. (Ma`an).

4 comentaris:

Lior ha dit...

Jaume, com es menja això que, per un costat, surtin terroristes de Gaza per participar a les manifestacions d'Egipte i per l'altre les autoritats Palestines estiguin tant preocupades per la reproducció d'aquestes manifestacions a Palestina? M'he perdut...

Jaume ha dit...

Lior, és complicat d`explicar però ho intentaré...
Aquests darrers dies els germans musulmans egipcis han pres el control d`alguns poblats pròxims a El Arish i la frontera gazano-egipcia. Això ha provocat un trafic d`armes en direcció a Gaza mitjançant els tunels de contraband i una entrada de presoners palestins empresonats a Egipte (que aprofitant la situació de protestes han fugit de les presons) i membres dels germans musulmans cap a Gaza. Per altra banda, aprofitant aquest caos fronterer, membres del Hamas han entrat a Egipte per a participar en les protestes o per traficar amb armes i diners cap a la Franja. El Hamas neix com un braç dels germans musulmans egipcis a Gaza i les relacions entre tots dos grups són molt estretes.

Per altra banda, a Gaza i Cisjordània ja han hagut aquesta setmana manifestacions en suport dels opositors egipcis a Mubarak. Aquestes manifestacions, reprimides durament pels cossos policials de Hamas o de l`ANP a Gaza o Ramallah, no eren de protesta contra els règims locals, però pel pròxim Divendres hi ha convocades manifestacions de protesta a Ramallah i Gaza contra els dirigents de l`ANP i el Hamas.
D`entrada el president Salam Faiad ha promés reformes i eleccions municipals per a avançar-se als fets i evitar la manifestació a Ramallah. A Gaza també hi ha convocada una manifestació en contra del govern de Hamas (imagino que convocada per grups d`opositors però també per part d`una joventut que està farta de les mesures fonamentalistes del Hamas. Ja fa unes setmanes aquests col.lectius de joves van escriure un manifest on criticaven tant el govern de Hamas com el bloqueig israelià. En va parlar en Jorge Marirrodriga al seu blog:

http://israeltodos.blogspot.com/2011/01/la-solidaridad-tiene-danos-colaterales.html

De totes maneres penso que el més preocupant és la situació a Egipte. Si realment s`inicia una transició cap a un sistema democràtic, benvinguda sigui; però el que em temo es que els Germans Musulmans aprofitin la situació per a fer-se amb el poder un cop caigui el règim d`en Hosni Mubarak.

Lior ha dit...

Moltes gràcies portent!Hi han coses que si no me les expliquen amb lletres de colors no les entenc :-)
Espero que aquests temors es quedin en això,temors,tot i que,pel que expliques...

Jaume ha dit...

De res, Lior! :) Jo també espero anar errat amb les meves preocupacions i que finalment es pugui iniciar una transició democràtica a Egipte però s`ha de reconèixer que la situació no té molt bona pinta... Shabat Shalom!

Arxiu del blog