Blog bilingüe (catalán - Castellano) sobre mis aventuras, mis reflexiones y temas de actualidad, especialmente centrados en Oriente Medio y en la desinformación existente acerca de Israel.

Blog bilingüe castellà-català sobre les meves aventures, reflexions i altres temes d´actualitat, especialment centrat en l´Orient Mitjà i en la desinformació existent als nostres mitjans sobre Israel.

dijous, 16 de setembre del 2010

Un lider moderado... -- Un lider moderat...

El pasado Lunes, el periódico de centro - derecha, ABC, informaba de la aprobación en un referendum de las enmiendas a la constitución turca de 1982 presentadas por el partido Justicía y Desarrollo (AKP, según sus siglas en turco) de Erdogan. Y, al igual que la mayoría de medios de comunicación españoles, repetía el tópico de que el presidente del gobierno turco, R. T. Erdogan es de tendencia "islamista moderada" para equipararlo con un lider de la democracia cristiana europea. Pues bien, según informó el pasado Martes el periódico británico Daily Telegraph (citando a fuentes diplomáticas occidentales), Erdogan, ese supuesto "islamista moderado" ha llegado a un acuerdo con el gobierno de Ahmadineyad para que éste financie la campaña electoral de su partido para las próximas elecciones generales del año próximo con hasta 25 millones de Dólares.

De nuevo, las versiones políticamente correctas chocan ante la realidad de los hechos. El supuesto lider moderado, cuyas enmiendas constitucionales han sido acríticamente aplaudidas por la diplomacia europea, no tiene ningún interés en continuar la tradicional
política turca de acercamiento a Europa y a Occidente. Al contrario, si analizamos las actuaciones del gobierno de Ankara en los últimos meses, observaremos un preocupante acercamiento al eje Damasco-Teherán, una postura que no nos muestra precisamente esa tan cacareada moderación que los medios occidentales le atribuyen.

(En la foto el supuesto lider moderado con su homólogo iraní -- A la foto, el suposat lider moderat amb el seu homòleg iranià. Fuente -- Font de la foto: Daily Telegraph).

En català:
el passat dilluns el diari de centre-dreta, ABC, informava de l´aprobació mitjançant referendum de les esmenes a la Constitució Turca de 1982 presentades pel govern del partit Justicia i Caritat (AKP, segons les seves sigles en turc) d´en R. T. Erdogan. Doncs bé, l´ABC, com la majoría dels mitjans de comunicació espanyols, va repetir el tòpic de que Erdogan és de tendència islamista moderada per a equiparar-lo amb un lider de la democracia cristiana europea. Doncs bé, segons va informar dimarts el diari britànic Daily Telegraph (citant a fonts diplomàtiques occidentals), Erdogan, aquest suposat lider moderat i europeísta, ha arribat a acords amb el govern de Mahmoud Ahmadineyad per a finançar amb calerons iranians (una quantitat que podría oscilar entre els 12 i els 25 milions de Dòlars) la campanya electoral del seu partit, el AKP, per a les pròximes eleccions generals de l´any vinent.

De nou, el bonisme ben intencionat xoca amb la realitat dels fets sobre el terreny. El suposat lider moderat, aplaudit per la diplomacia europea acríticament per l´èxit del referendum presentat per llur partit, no té cap interès en continuar amb la tradicional política turca d´aproximació a Europa i a Occident. Les actuacions del seu govern durant els darrers mesos ho deixen ben clar. Al contrari, Erdogan sembla voler iniciar un important viratge en la política internacional turca, caracteritzat per un perillós apropament al eix Damasc-Teheran. La manipulació del tema de la flotilla de la Llibertat, les violacions del drets humans al kurdistán turc i fins i tot iraquí, la nula voluntat de posar fi a l´ocupació de l´illa de Xipre o l´allunyament dels seus aliats tradicionals, Israel i els EEUU, són fets que contradiuen la tan mencionada moderació que els nostres mitjans li atribueixen.

Arxiu del blog