Blog bilingüe (catalán - Castellano) sobre mis aventuras, mis reflexiones y temas de actualidad, especialmente centrados en Oriente Medio y en la desinformación existente acerca de Israel.

Blog bilingüe castellà-català sobre les meves aventures, reflexions i altres temes d´actualitat, especialment centrat en l´Orient Mitjà i en la desinformació existent als nostres mitjans sobre Israel.

dimecres, 8 de setembre del 2010

שנה טובה ומתוקה לכולם

Aprovechando que estoy pasando mis últimos días en Israel, quiero desear a todos mis lectores un feliz y dulce año nuevo, lleno de prosperidad, paz y salud. La madrugada del próximo Domingo regreso a España tras haber pasado más de un mes y medio en Tel Aviv y haber tenido la suerte de participar en el curso de verano del Ulpán de la Universidad de Tel Aviv. La gente dice que ahora hablo mejor hebreo que cuando llegue. Si eso es cierto, me doy por satisfecho. Me gustaría resaltar especialmente la gran profesionalidad y amabilidad de mis profesoras (Sarah y Yonah), compañeros y "madrichim" de la Universidad de Tel Aviv. Pero no sólo la Universidad, la ciudad de Tel Aviv merece la pena ser visitada. Es una ciudad encantadora y con muchos contrastes. También con mucho movimiento - no es baladí que los israelíes se refieran a ella como la ciudad que nunca duerme-. Tiene un aire bohemío y Mediterráneo mezclado con un cierto toque oriental -de hecho estamos donde estamos- y tanbién centroeuropeo, como los estupendos edificios del estilo Bahuaus. Es una ciudad alegre, diversa, multicultural, lúdica y además es la principal centro laico del país en contraste con Jerusalén, que es una ciudad que respira historia, santidad y espiritualidad en cada una de sus piedras.

No quiero acabar este escrito sin agradecer la amabilidad de Ariel Kanievsky, el autor del blog "Acción Por Israel". Cuando supo de mi llegada a Israel, se puso rápidamente en contacto conmigo y quedarmos en vernos para conocernos personalmente tras varios años de leer nuest
ros escritos en nuestros respectivos blogs. Ayer, finalmente, tuvimos la ocasión de conocernos en persona, degustar sendos "karij tunisai " (bocadillos tunecinos) y charlar animadamente sobre muchos temas. Amigo Ariel, muchas gracias!! Y gracias de todo corazón también a toda la gente que me apoyado durante mi estancia en Tel Aviv.

En la foto me podéis ver con Ariel Kanievsky (a mi izquierda) en la entrada del Campus Universitario de la U niversidad de Tel Aviv aquí en Ramat Aviv tras disfrutar de sendos sabrosos bocadillos en el café Greg, una de mis cafeterías favoritas de Ramat Aviv -- A la foto em podeu veure amb l´Ariel Kanievsky (a la meva esquerra) a l´entrada del campus de la Universitat de Tel Aviv a Ramat Aviv després de gaudir de dos deliciosos entrepans al café Greg, una de les meves cafeteríes favorites de Ramat Aviv.

En català: aprofitant els meus darrers dies a Israel, vull felicitar als lectors del blog amb un feliç i dolç any nou, plè de pau, salut i prosperitat.

La matinada del pròxim Diumenge tornaré a Espanya després d´haver estat més d´un mes i mig a Israel i haver tingut la sort de poder participar en el curs d´estiu del Ulpan de l´Universitat de Tel Aviv. Molta gent em diu que ara parlo molt millor l´hebreu que quan vaig arribar. Si això és cert, em dono per satisfet. M´agradaría resaltar especialment la professionalitat i amabilitat de les meves profesores (Sarah i Yonah), companys i "madrichim" de l´Universitat de Tel Aviv, però no és només la Universitat. Tel Aviv és una ciutat apassionant que mereix ser visitada. És una ciutat encantadora, amb molts contrastes i en ocasions molt bulliciosa - no de bades els israelians es refereixen a ella com la ciutat que mai dorm- Té un aire bohemí, mediterrani i amb tocs orientals -de fet estem on estem- i centreuropeus, com per exemple amb els seus característics edificis de l´estil Bauhaus.
És una ciutat alegre, desenfadada, multicultural i és també el principal centre laïc del país, tot un contraste amb Jerusalem, una ciutat que respira història, religiositat i espiritualitat en cadascuna de les seves pedres i racons, no en va diuen que és una ciutat tres cops santa.

No vull acabar el meu escrit sense agraïr a l´Ariel Kanievsky, l´autor del blog "Acción por Israel", la seva amabilitat. De fet, quan ell va saber de la meva arribada a Israel, es va posar en contacte amb mi i vam estar d´acord en quedar un dia per a pendre algo, fer petar la xerrada i coneixer-nos personalment després d´estar un parell d´any llegint-nos als nostres respectius blogs. Finalment, ahir va ser el gran día i vaig gaudir molt de la companyia de l´amic Ariel, degustant un parell d´ excelents "Karij Tunisai (entrepans tunesins) i xerrant de temes molt diversos. Amic Ariel, Moltes gràcies!!. I també moltes gracies de tot cor a thothom qui m´ajudat i m´ha donat el seu suport durant la meva estada a Tel Aviv!

2 comentaris:

Lior ha dit...

Benvolgut Jaume,llegint aquest post(just n'acabes de penjar un altre)i pensant en el teu viatge i el teu retorn,m'ha vingut com un llampec el poema de Kavafis "Itàca",en traducció de Carles Riba.No hi podria pas afegir res més.Ja veig que tornes "ric de tot el que has guanyat".Aquí el tens.
Ah,i ben retornat!:

Ítaca

Kavafis - Carles Riba

I

Quan surts per fer el viatge cap a Itaca,
has de pregar que el camí sigui llarg,
ple d'aventures, ple de coneixences.
Has de pregar que el camí sigui llarg,
que siguin moltes les matinades
que entraràs en un port que els teus ulls ignoraven,
i vagis a ciutats per aprendre dels que saben.
Tingues sempre al cor la idea d'Itaca.
Has d'arribar-hi, és el teu destí,
però no forcis gens la travessia.
És preferible que duri molts anys,
que siguis vell quan fondegis l'illa,
ric de tot el que hauràs guanyat fent el camí,
sense esperar que et doni més riqueses.
Itaca t'ha donat el bell viatge,
sense ella no hauries sortit.
I si la trobes pobra, no és que Itaca
t'hagi enganyat. Savi, com bé t'has fet,
sabràs el que volen dir les Itaques.

II

Més lluny, heu d'anar més lluny
dels arbres caiguts que ara us empresonen,
i quan els haureu guanyat
tingueu ben present no aturar-vos.
Més lluny, sempre aneu més lluny,
més lluny de l'avui que ara us encadena.
I quan sereu deslliurats
torneu a començar els nous passos.
Més lluny, sempre molt més lluny,
més lluny del demà que ara ja s'acosta.
I quan creieu que arribeu, sapigueu trobar noves sendes.

III

Bon viatge per als guerrers
que al seu poble són fidels,
afavoreixi el Déu dels vents
el velam del seu vaixell,
i malgrat llur vell combat
tinguin plaer dels cossos més amants.
Omplin xarxes de volguts estels
plens de ventures, plens de coneixences.
Bon viatge per als guerrers
si al seu poble són fidels,
el velam del seu vaixell
afavoreixi el Déu dels vents,
i malgrat llur vell combat
l'amor ompli el seu cos generós,
trobin els camins dels vells anhels,
plens de ventures, plens de coneixences.

Jaume ha dit...

Benvolgut amic Lior, moltíssimes gràcies, és un poema preciós. Ara mateix escric des del Ben Gurion a punt de reempendre el viatge de tornada. Realment, ha estat una experiència genial i estic molt content. Llàstima no haver pogut veure totes les coses que havia planejat, però això pot ser un pretext per a tornar més endevant ;)

Arxiu del blog