Blog bilingüe (catalán - Castellano) sobre mis aventuras, mis reflexiones y temas de actualidad, especialmente centrados en Oriente Medio y en la desinformación existente acerca de Israel.

Blog bilingüe castellà-català sobre les meves aventures, reflexions i altres temes d´actualitat, especialment centrat en l´Orient Mitjà i en la desinformació existent als nostres mitjans sobre Israel.

diumenge, 15 d’agost del 2010

Gaza, cinco años después de la desconexión -- Gaza, cinc anys després de la desconexió

Hace ahora cinco años tuvo lugar el Plan de Desconexión Israelí de la Franja de Gaza, promovido por el entonces presidente del gobierno israelí Ariel Sharon. Gaza, desde Agosto del 2005, no es un territorio ocupado - como en muchas ocasiones se menciona o se insinúa veladamente en la prensa española - pues el gobierno israelí retiró las tropas y desmanteló los veintiun asentamientos en ese territorio. Ciertamente, ha conservado el control del espacio aéreo y marítimo de la Franja, amén del control fronterizo entre Gaza e Israel con la finalidad de evitar el tráfico de armas y el rearme de las organizaciones terroristas palestinas como por ejemplo el Hamas o el Yihad Islámico Palestino. Sin embargo, en muchos medios de comunicación españoles se sigue tergiversando la realidad y presentando Gaza como un territorio bajo ocupación directa o indirecta de Israel. Véase por ejemplo este reportaje publicado recientemente en el Dominical del País, donde el periodista Javier Ayuso comete fallos garrafales como afirmar que Tel Aviv es la capital del estado de Israel (es Jerusalén), comparar Gaza con un campo de concentración nazi durante la II Guerra Mundial, calificar a las brigadas Izzedin al-Qassam (el brazo militar de la organización terrorista Hamas) como "ejército" o indicar que desde que el Hamas ganó las elecciones en Enero del 2006 ha mantenido una guerra contra los "colonos judíos". Nótese que en esa fecha ya no quedaba ni un "colono judío" en Gaza y el periodista con esta afirmación lo que pretende es esconder que el Hamas ha estado bombardeando durante años con mísiles Qassam a la población civil israelí de dentro de la línea del armisticio de 1949.

Otro de los grandes tópicos sobre la Franja es la carestía existente y la situación de supuesta crisis humanitaria. Partiendo de la base de que la vida en Gaza no es fácil, decir que el bloqueo israelí ha provocado una crisis humanitaria o que hay carestía de alimentos básicos es una nueva tergiversación. El objetivo del bloqueo es evitar el rearme del Hamas i de otras organizaciones terroristas palestinas y por tanto el gobierno isrealí nunca se ha opuesto a la entrada de alimentos o de ayuda humanitaria destinada a la población de la franja. Semanalmente el gobierno israelí permite la entrada de camiones con alimentos y productos de primera necesidad para abastecer las necesidades más urgentes de los palestinos de la franja. Según informa hoy el diario Arutz Sheva, los mercados de Gaza están bien abastecidos de productos de calidad para la celebración del mes del Ramadán y la pasada semana el gobierno israelí permitió la entrada en Gaza de entre 200 y 300 camiones con ayuda humanitaria por los pasos de Karni y Kerem Shalom. Unos datos que nunca aparecen en los titulares de la prensa española, pues los artículos que se publican acerca de la situación de Gaza siempre nos presentan los mismos tópicos y no hacen hincapié de que el principal problema de la Franja a día de hoy - dejando de lado consideraciones políticas- no es el hambre sino el desempleo crónico y el estancamiento de la economía palestina. Pero claro, para publicar eso habría que explicar a la opinión pública que ni el Hamas ni la ANP se han interesado en lo más mínimo en el bienestar de su pueblo, sino sólo en el enfrentamiento con Israel. De hecho, muchos de los invernaderos de los asentamientos israelíes de la Franja al pasar a manos palestinas - mayormente del Hamas- en lugar de explotarlos y obtener un beneficio, decidieron destruirlos para borrar la "presencia sionista".

En català: justament per aquestes dades s´acompleixen cinc anys de la Desconexió de Gaza per part del govern israelià llavors presidit per Ariel Sharon. Encara que a dia d´avui Gaza ja no és un territori ocupat per Israel, doncs el govern israelià va retirar les seves tropes i va desmuntar els seus assentaments civils - mantenint només el control de la frontera entre Israel i la Franja a més a més del control del seu espai marítim i aeri per a evitar el tràfic d´armes i el rearmament d organitzacions terroristes hòstils com el Hamas o el Jihad Islàmic palestí - a la prensa espanyola es segueix tergiversant la realitat amb la publicació de reportatges com aquest al Dominical del País, on el periodista Javier Ayuso comet errades monumentals com situar la capital de l´estat d´Israel a Tel Aviv (realment és a Jerusalem desde 1950), comparar el pas fronterer cap a la Franja amb l´entrada d´un camp de concentració nazi de la II Guerra Mundial, calificar a les Brigades Izzedin Al-Qassam com un "excèrcit del Hamas" o indicar que el Hamas ha mantingut una guerra amb els "colonos judíos" de Gaza desde que va guanyar les eleccions al Gener del 2006. Cal recordar que en aquella dada ja no hi quedava cap "colono" a la franja i que per tant el periodista pretèn amagar als lectors que el Hamas ha estat durant una bona pila d´anys bombardejant amb mísils a la població civil d´Israel de l´interior de la línea de l´armistici de 1949.

Un altre dels grans tòpics que ha fet fortuna es el de la situació de carestía i de catàstrofe humanitària a la Franja per culpa del bloqueig israelià. L´objectiu principal del bloqueig és evitar el rearmament del Hamas i d´altres organitzacions terroristes palestines i per tant el govern israelià mai ha denegat l´entrada d´aliments i ajuda humanitària a la Franja. Setrmanalment, el govern israelià autoritza el pas de camions carregats amb tones d´aliments i de productes de primera necesitat per a abastir a la població palestina de la franja. En aquest sentit, cal afegir que el diari israelià Arutz Sheva informa avui de que els mercats de Gaza estan ben abastits de productes de qualitat per a la celebració del Ramadà i que la passada setmana el govern israelià va autoritzar l´entrada a la Franja pels passos de Karni i de Kerem Shalom de entre 200 i 300 camions amb aliments i ajuda humanitària. Unes dades que mai apareixen als titulars de la premsa espanyola perque els articles sobre Gaza sempre ens presenten els mateixos tòpics i no parlen de que el principal problema a la Franja a dia d´avui - deixant consideracions polítiques de banda - és l´atur crònic i l´estancament de l´economía palestina. Però clar, per a explicar aquesta situació, haurien de dir a l´opinió pública que els dirigents palestins - tant els del Hamas com els de l´ANP- mai s´han interessat per millorar les condicions de vida del seu poble i que el seu únic interés ha estat buscar l´enfrontament amb Israel. De fet, després de la desconexió israeliana, molts hivernacles van quedar a la franja per a que fossin utilitzats pels palestins però rápidament van caure en mans del Hamas que va preferir destruir-los per a esborrar qualsevol vestigi de "presència sionista".

3 comentaris:

Lior ha dit...

Benvolgut Jaume,si tingués una micona de poder per fer-ho,et nomenaria no sé si ambaixador o corresponsal,o les dues coses alhora(ets de mena pencaire?),a Israel.Com et/ens cundeix aquesta estada!! T'hauriem de becar per tenir-t'hi una bona temporada.
Prent-ho,però,amb una mica de calma,que no te'ns desgastis abans d'hora.Aquí el meu mantra relaxant: XalOOOOOOOOOOMMMMMMMM
XalOOOOOOOOOOMMMMMMMM
Moltes gràcies i per molt (més) fructifera i llarga estada (encara)!

Jaume ha dit...

Moltes gràcies, Lior!

Avui m´han donat les notes del examen de la setmana pasada i ha anat força bé 98 sobre 100 però reconec que haig de parlar més hebreu al carrer, de compres, on sigui, qualsevol excusa és bona jeje.

Llàstima que la meva estada a Israel s´acabi gairebé a mitjans de Septembre perque m´encanta Tel Aviv i em quedaran un bon grapat de llocs per a veure... Sería genial poder allargar la meva estança com a embaixador o corresponsal :)

Moltes gràcies pel mantra relaxant! :) M´es molt necessari, especialment pel fet de viure en una residència d´estudiants... Una abraçada desde Ramat Aviv!!

Lior ha dit...

98 sobre 100!? A veure;m'has fet cas i t'has buscat "companyia complementària" per reforçar les classes d'hebreu o t'entens amb la profa o ets un alumne exemplar o... les tres coses alhora. :-)))
Si ja t'ho he dit que aquesta estada t'està cundint.
Per molts anys!!

Arxiu del blog