Blog bilingüe (catalán - Castellano) sobre mis aventuras, mis reflexiones y temas de actualidad, especialmente centrados en Oriente Medio y en la desinformación existente acerca de Israel.

Blog bilingüe castellà-català sobre les meves aventures, reflexions i altres temes d´actualitat, especialment centrat en l´Orient Mitjà i en la desinformació existent als nostres mitjans sobre Israel.

dijous, 18 de novembre del 2010

Los intereses estratégicos no pueden estar por encima de los derechos humanos -- Els interesos estratègics no poden estar per damunt dels drets humans

Al gobierno de Zp le ha estallado una patata caliente con la última crisis en el Sáhara tras la brutal represión marroquí en el desmantelamiento del campamento de protesta d´ Agdaym Izik y en el Aiún. La nueva flamante ministra de exteriores, Trinidad Jiménez, defiende la tibia postura del gobierno socialista, incapaz de condenar el uso desmesurado de la fuerza del gobierno de Rabat contra los manifestantes saharauis, con el pretexto de que no disponen de unos datos totalmente fidedignos y no pueden condenar a un gobierno amigo basándose en especulaciones. Sin embargo, las violaciones de los derechos humanos en esta represión están claros. El proporcionar armas e impunidad a civiles colonos marroquíes es un buen ejemplo de ese uso desmesurado de la fuerza por parte del gobierno de Rabat. Mi reflexión es: un gobierno que presume de progresista y se llena la boca hablando del respeto a los derechos humanos no puede ningunearlos para no poner en peligro una serie de intereses con el gobierno de Rabat. La diplomacia española debería haber buscado fórmulas para hacer valer el respeto de los derechos humanos más elementales en el Sáhara Occidental sin poner en peligro los intereses compartidos con Rabat, que siempre puede interpretar la postura española como un gesto de debilidad y redoblar su represión o sus futuras exigencias.

En català: el govern de Zp s´ha trobat amb tota una patata calenta amb el darrer esclat de violència al Sàhara Occidental i especialment amb la brutal repressió del govern marroquí al campament de protesta d´Agadym Izik i a El Aiún. El govern de Zp i especialment la nova i flamant ministra d´afers exteriors, Trinidad Jiménez, han defensat la seva tèbia postura amb el pretext de que no es disposen de dades clares sobre la repressió i no poden condemnar a un govern amic només basant-se en simples especulacions. Tanmateix - i sense caure en la demagògia de les acusacions de genocidi- les violacions dels drets humans i l´ús desproporcionat de la força per part del govern de Rabat són evidents. Els saquejos de cases, les tortures als detinguts o el fet d´armar i donar impunitat als civils (colons) marroquins són una bona mostra d´aquest ús abusiu de la força. Tanmateix, jo penso que un govern progresista que presumeix de defensar l´acompliment dels drets humans no pot callar amb aquestes violacions flagrants. El govern espanyol hauría de trobar la forma per a fer valer els drets humans més elementals al Sàhara Occidental sense posar en perill els acords estràtegics amb el govern de Rabat. La postura de debilitat del govern espanyol ni afavoreix el respecte per als drets humans ni les bones relacions amb el govern de Rabat, que sempre pot interpretar la postura del govern com un gest de debilitat i redoblar la seva repressió o les seves exigències.

Arxiu del blog