Blog bilingüe (catalán - Castellano) sobre mis aventuras, mis reflexiones y temas de actualidad, especialmente centrados en Oriente Medio y en la desinformación existente acerca de Israel.

Blog bilingüe castellà-català sobre les meves aventures, reflexions i altres temes d´actualitat, especialment centrat en l´Orient Mitjà i en la desinformació existent als nostres mitjans sobre Israel.

dilluns, 9 de maig del 2011

"Israel, 63 anys d`èxit" (Israel, 63 años de éxito)

El pasado Viernes mi amiga Mila, la autora del blog Ma Pitom!, me propuso la idea de redactar un texto sobre Yom Haatzmaut para publicarlo en la web de la "Associació Catalana d`Amics d´Israel" (ACAI). Acepté encantado y lo primero que pensé fue: ¿Qué puede decir alguien que no sea israelí y esté licenciado en historia sobre Yom Haatzmaut? Finalmente, opté por realizar un pequeño recorrido por la historia del conflicto, el proceso que llevó a la independencia de Israel y los logros y retos alcanzados por este pequeño pero gran país en los últimos sesenta y tres años. Espero que os guste el artículo (traducción macarrónica al castellano, aquí) y no quiero concluir esta entrada en mi blog sin agradecer a mi amiga Mila la oportunidad de escribir sobre Israel y su historia. Moltes gràcies!

En català: el passat Divendres la meva amiga Mila, l`autora del blog Ma Pitom!, em va proposar la idea de redactar un escrit sobre Iom Haatzmaut per a publicar-lo a la web de l`Associació Catalana d`Amics d´Israel (ACAI). Vaig acceptar encantat (m`encanta escriure) i el primer que em va vindre al cap va ser: De què pot dir un historiador que no és israelià sobre Iom Haatzmaut? Finalment vaig optar per realitzar un petit recorregut per la història de l`Orient Mitjà, pel procés que va portar a la independència de l`estat d´Israel i els grans èxits i reptes que aquest petit-gran país ha assolit en els darrers seixanta-tres anys. Espero que us agradi l`article i abans de concloure aquesta entrada vull agrair a la meva amiga Mila que m`oferís la possibilitat d`escriure sobre Israel i la seva història. Moltes gràcies! 

6 comentaris:

Moré ha dit...

FELICITATS I MOLTES GRÀCIES!

Anònim ha dit...

Felicitats!

A. ha dit...

Està molt bé; concís i contundent.

Penso però que l’Holocaust sí va influenciar. No que Israel fos una compensació i que per tant és un “estat-ficció”, un ”regal”, però segur que va tenir alguna influència; crec, per ex., que va generar un corrent d’empatia; a més, si no hagués existit, hi hagués hagut amb tota seguretat menys afluència de jueus europeus, de manera que el desequilibri demogràfic actual encara seria pitjor.

Jaume ha dit...

Benvolguts amics:

Moltes gràcies per les vostres felicitacions i felicitacions merescudes per a l`estat d´Israel en el seu aniversari. Yom Huledet sameaj leIsrael! :)

Benvolgut A.:

Comparteixo el teu punt de vista en el sentit de que la tragedia del Holocaust si va tenir una influència en la creació d`aquesta corrent de simpatia que has comentat, però penso que és totalment erroni afirmar que Israel és una compensació per l`Holocaust, una idea que gaudeix d`una certa aceptació i que he pogut escoltar en més d´una ocasió. Salutacions!

Anònim ha dit...

si de cas, quan parles del mandat britànic avalat per la lliga de nacions, jo diria mandat per a palestina de la lliga de nacions administrat pels britànics.

Jaume ha dit...

Sisco, tens raó. Lapsus per la meva part. Un no pot estar en tot... :S

Arxiu del blog