Blog bilingüe (catalán - Castellano) sobre mis aventuras, mis reflexiones y temas de actualidad, especialmente centrados en Oriente Medio y en la desinformación existente acerca de Israel.

Blog bilingüe castellà-català sobre les meves aventures, reflexions i altres temes d´actualitat, especialment centrat en l´Orient Mitjà i en la desinformació existent als nostres mitjans sobre Israel.

dissabte, 6 de novembre del 2010

87 de cada 100 católicos no van a misa el Domingo -- 87 de cada 100 catòlics no van a Missa el Diumenge

Ayer por la mañana, mientras desayunaba en una centrica cafetería reusense, leí este reportaje en el Periódico de Catalunya, cuyos datos son demoledores acerca del alejamiento entre la Iglesia Católica (especialmente su jerarquía y sus fieles). En efecto, a pesar del intento de "Aggiornamento" o puesta al día del Concilio Vaticano II en los años 60, la Iglesia Católica, especialmente su jerarquia, se ha ido distanciando de las preocupaciones e inquietudes de sus fieles de una manera alarmante especialmente en temas como el matrimonio homosexual, el aborto, el uso de métodos anticonceptivos o el celibato del clero. Sin embargo, ese divorcio no significa que exista necesariamente una crisis de espiritualidad en nuestra sociedad, pues junto a los que se declaran agnósticos o ateos, otros católicos abrazan otras corrientes del cristianismo (un par de amigos míos nacieron en una familia católica de tradición y actualmente son Cristianos Evangélicos) o incluso otras religiones como el Islam o el Budismo. De hecho, en Granada, una de mis mejores amigas me presentó a un colega suyo que se había convertido al Islam hacía ya algunos años y había cambiado las litronas y los conciertos de heavy metal por los cursos de árabe del Corán o el estudio de los místicos sufies más importantes.

En conclusión, pienso que si la iglesia no da muestras de un aperturismo en los próximos años, (a pesar de las visitas papales) esta tendencia aqui apuntada tendrá continuidad y el Catolicismo para muchos de sus fieles sólo sobrevivirá por pura tradición familiar, es decir, la gran mayoría serán "agnósticos o ateos de tradición católica más que católicos "estrictu sensu".

En català: ahir al matí, mentres esmorzava en una cèntrica cafetería reusenca, vaig tenir l´oportunitat de llegir el següent article al Periódico de Catalunya, que ens aporta unes dades molt aclaridores sobre el divorci existent entre l´esglèsia catòlica - especialment la seva jerarquía- amb els seus feligresos. En efecte, tot i l´intent d´"Aggiornamento" o posada al dia que va significar el Concili Vaticà II als anys 60, en les dàrreres dècades l´esglèsia catòlica s´ha distanciat de molts dels seus fidels especialment en temes com el celibat dels clergues, el matrimoni homosexual, l´avortament o l´ús d´anticonceptius. Tanamteix, aquest divorci evident no significa pas una crisi d´espiritualitat en la nostra societat, doncs al costat dels que es declaren ateus o agnòstics també hi hà un número interessant de catòlics que cerquen viure la seva religiositat en altres corrents del Cristianisme (a Granada tinc dos amics que van nèixer en una familia catòlica i avui són cristians evangèlics) i fins i tot en altres religions. De fet, una de les meves millors amigues a Granada em va presentar un dia a un amic seu que es va convertir a l´Islam i va canviar les litrones i els concerts de heavy metal per les classes d´àrab i d´alcorà o l´estudi dels místics sufís més importants.

En conclussió, penso que si l´esglèsia catòlica no dóna mostres d´un aperturisme (encara que el Papa ens visiti en reiterades ocasions) aquesta tendència aquí apuntada tindrà continuïtat i el Catolicisme per a molts dels seus fidels només serà una tradició familiar, és a dir, seran ateus o agnòstics de tradició catòlica més que catòlics "strictu sensu".

Arxiu del blog