Blog bilingüe (catalán - Castellano) sobre mis aventuras, mis reflexiones y temas de actualidad, especialmente centrados en Oriente Medio y en la desinformación existente acerca de Israel.

Blog bilingüe castellà-català sobre les meves aventures, reflexions i altres temes d´actualitat, especialment centrat en l´Orient Mitjà i en la desinformació existent als nostres mitjans sobre Israel.

dilluns, 25 d’octubre del 2010

hipocresía papal -- hipocresia papal

El passat Dissabte, el pontífex de l´esglèsia catòlica, Benedicte XVI, en el seu discurs de cloenda del sinode de bisbes per a Orient Mitjà, va arremetre contra Israel afirmant que els israelians no poden utilitzar el concepte de "poble escollit" i referències bíbliques per a justificar la construcció d´assentaments a Cisjordània. Ho podeu llegir a Ha´aretz. Bé, jo no sóc la persona més adient per a parlar d´aquests temes però si vull dir la meva. El Papa demostra una gran ignorància. En primer lloc, la interpretació de "poble escollit" en la cultura cristiana i la jueva no tenen res a veure. En la cultura cristiana, tradicionalment, "poble escollit" s´ha interpretat com a poble escollit per a la salvació. Amb aquesta interpretació, l´esglèsia catòlica i altres esglèsies cristianes han justificat el seu agressiu proselitisme durant segles perque esdevenir cristià era la única autopista cap a la salvació. Tanmateix, aquesta visió és aliena a la de la tradició jueva. Segons jo tinc entès, a la tradició jueva el concepte de "poble escollit" ha estat interpretada com que el poble jueu ha estat escollit pel Creador per a difondre el missatge del monoteísme ètic de la Torà a totes les nacions. Tanmateix, el Judaísme destina un missatge universal de relació de tots els pobles amb el Creador. El poble jueu, com a comunicador del missatge del monoteísme ètic, ha de tenir un alt comportament moral i ètic com a comunitat, ser un poble sant, i la manera de fer-ho és mitjançant el compliment dels 613 preceptes. Tanmateix, la resta de nacions del món, poden i han de tenir una relació amb el Creador i ho han de fer mitjançant l´acompliment de les Set Lleis Universals de Noè expresades al llibre del Gènesi. Tots aquells que les segueixen tindrán assegurat el seu lloc al món venider segons afirmen els savis i recull la Mishnà. Per tant, a diferència del missatge exclusivista e intransigent de la tradició cristiana, el poble jueu i la seva cultura ens han oferit una interpretació molt més liberal del concepte de "poble escollit" i un missatge alhora nacional i universal per a explicar la relació de l´home amb el seu Creador. Potser això expliqui que a la tradició jueva el proselitisme no hagi tingut molt bona prensa desde fà bastants segles...

Per altra banda, el Papa oblida que durant segles l´esglèsia catòlica i els seus antecessors en el càrrec han utilitzat referències bíbliques per a justificar pogroms, mesures discriminatòries i demonitzadores del poble jueu. Per tant, la postura del Papa demostra, segons el meu parer, una profunda hipocresia, especialment pel fet d´ignorar en el seu discurs que Israel és l´únic estat a l´Orient Mitjà que garanteix
el dret i la llibertat de cultes.

En castellano:
el pasado Sábado, en su discurso de cierre del Sinodo de Obispos para Oriente Medio que tuvo lugar en el Vaticano, el Papa Benedicto XVI arremetió contra Israel afirmando que los israelies no pueden utilizar el concepto de "pueblo elegido" ni las referencias bíblicas para la justificación de la construcción de asentamientos de Cisjordania. Lo podéis leer en Ha´aretz. Yo no soy la persona más adecuada para tratar estos temas, pero si quiero ofrecer mi punto de vista. Si meto la pata, acepto la corrección de los lectores gustosamente. El Papa demuestra una gran ignorancia en este tema. En primer lugar, la interpretación de "pueblo escogido" de la tradición cristiana nada tiene que ver con la judía. En efecto, en la cultura cristiana, tradicionalmente, "pueblo escogido" se ha intepretado como el único pueblo escogido para la salvación y este concepto ha sido utilizado por las diversas iglesias cristianas durante siglos para justificar su agresivo proselitismo. Dicho con otras palabras, la conversión al cristianismo era la única autopista posible para la salvación, las otras conducían al infierno sin pagar peajes. Pero esta interpretación nada tiene que ver con la judía. En efecto, en la tradición judía, el concepto de "pueblo elegido" hace referencia a que el pueblo judío ha sido escogido por el Creador para transmitir al resto de pueblos del mundo el mensaje del monoteísmo ético expresado en la Torá. En su labor de comunicador, el pueblo judío debe regirse como comunidad con un intachable comportamiento moral y ético, debe ser un pueblo santo, y para lograr ese objetivo, según la tradición, debe cumplir los 613 preceptos o mitzvot. Sin embargo, los otros pueblos del mundo pueden y deben tener una relación con el Creador y para llevarla a cabo deben cumplir las Siete Leyes Universales de Noé mencionadas en el libro del Génesis. Todos aquellos que las cumplan tendrán un lugar en el mundo venidero según afirmaron los savios y su opinión quedó registrada en la Mishnà. Por tanto, a diferencia de la exclusiviata e intransigente interpretación cristiana, el pueblo judío y su cultura nos han ofrecido una interpretación mucho más liberal del concepto de "pueblo elegido" y un mensaje de redención a la vez nacional y universal. Esto explica que en la cultura judía el proselitismo y la intransigencia religiosa no hayan gozado de buena prensa desde hace muchos siglos.

Por otra parte, el Papa Benedicto XVI olvida que durante siglos la Iglesia Católica y sus antecesores en el cargo han utilizado referencias bíblicas para justificar pogroms, medidas discriminatorias, persecuciones y una brutal demonización del pueblo judío. Por tanto, en mi humilde opinión, el Papa demuestra una gran hipocresia, especialmente al ignorar que el estado de Israel es el único estado de la región que garantiza el derecho a la libertad de culto.

Actualización: afortunadamente, voces más autorizadas que la mía, como la del blog Cat-Israel.org, han tratado este mismo tema. Recomiendo encarecidamente su lectura (en catalán). Además, el periodista Jorge Marirrodriga trata de manera magistral algunos detalles que a mi se me pasaron por alto.

Actualització: afortunadament, veus més autoritzades que la meva, com la del blog Cat-Israel.org, han tractat aquest mateix tema. Recomano la seva lectura. A més a més, el periodista Jorge Marirrodriga ha tractat de manera magistral alguns detalls que a mi s´em han passat per alt.

1 comentari:

Jaume ha dit...

he estado pensando y pido perdón a los lectores por tratar a la ligera temas que me quedan grandes. Prometo no volver a tocar nunca temas teológicos (sólo citaré artículos, pero no voy a escribir nada de esto...). Sin embargo, este artículo si me ha parecido una buena respuesta:

http://safed-tzfat.blogspot.com/2010/10/israel-vs-vaticano-respuesta-virulenta.html

Gracias al blog Safed Tzfat Zefat por traducirlo al castellano!

Arxiu del blog