Blog bilingüe (catalán - Castellano) sobre mis aventuras, mis reflexiones y temas de actualidad, especialmente centrados en Oriente Medio y en la desinformación existente acerca de Israel.

Blog bilingüe castellà-català sobre les meves aventures, reflexions i altres temes d´actualitat, especialment centrat en l´Orient Mitjà i en la desinformació existent als nostres mitjans sobre Israel.

dijous, 14 d’agost del 2008

El Anorthosis Famagusta chipriota a punto de hacer historia -- L ´Anorthosis Famagusta xipriota a punt de fer història

Estimados lectores:

Anoche hubo los partidos de ida de la ronda previa de la Champions League. Estuve viendo en mi casa el Barça - Wisla de Cracovia, que acabó con una contundente victoria por 4 a O. Pero no he escrito el post para hablar de este partido, sino de la aplastante victoria del Anorthosis Famagusta F.C. de Chipre contra el Olympiakos griego por 3 a O. En efecto, este resultado es histórico porque, de pasar la eliminatoria, el Anorthosis se convertirá en el primer equipo de Chipre que disputa la fase de grupos de la Liga de Campeones. Además, no olvidemos que se trata de un equipo que nisiquiera juega ni en su estadio ni en su ciudad, es un club "refugiado". En efecto, la ciudad de famagusta fue ocupada por el ejército turco en el contexto de la invasión turca del noreste de la isla en Julio de 1974 y desde entonces este club juega sus partidos en el estadio Antonis Papadopoulos de Larnaca. Ya hace pues más de treinta años que dicho equipo juega sus partidos en la ciudad de Larnaca y ahora está a un paso de hacer historia. Espero de corazón que lo consiga.


En català: Ahir a la nit hi va haver jornada previa de la Lliga de Campions. En aquest post no parlaré de la gran victoria del Barça contra el Wisla de Cracovia. Lamento decebre-us si esperàveu que parlés d´aquest partit. Vull resaltar especialment la victoria de l´Anorthosis Famagusta de Xipre sobre el Olympiakos del Pireu per 3 a O. Aquest és un resultat històric perquè deixa al club xipriota a un pas de disputar la fase de grups de la Lliga de Campions i sería el primer cop en la història d´aquesta competició que un equip de Xipre la disputaría. A més a més, l´Anorthosis té el merit de que es tracta d´un equip "refugiat", que ni tans sols juga a la seva ciutat ni al seu estadi. En efecte, al Juliol del 1974, l´excèrcit turc, amb el pretexte de salvar a la població turco-xipriota d´una neteja ètnica (cal no oblidar el conflicte que enfrontava els nacionalistes greco-xipriotes partidaris de la unió de la illa a Grecia amb els nacionalistes turcs), van envair la petita illa mediterrània i van ocupar la ciutat de Famagusta, que era el principal centre turístic del país. Després de la invasió, les autoritats militars turques - amb el suport dels turco-xipriotes - van duur a terme una una neteja ètnica de la població grega als territoris que van ocupar. Molts greco-xipriotes van ser expulsats de les seves llars i van haver de buscar refugi a la part de l´illa que continuava controlant el govern xipriota. Entre aquests refugiats hi havien els membres de l´Anorthosis Famagusta F.C. que desde llavors juga els seus partits a l´estadi Antonis Papadopoulos a Larnaca. Ara els jugadors d´aquest equip estan a punt de fer història, tant de bó ho aconsegueixin.

1 comentari:

Mariangels ha dit...

Un tema poc conegut; però molt impactant quan viatges a Xipre i pots parlar amb els xipriotes del seu problema. La meva escola té un projecte Comenius amb una escola xipriota i hem pogut palpar i conèixer una mica el problema de la invasió de primera mà. Per un Xipre unit!!!

Arxiu del blog