Blog bilingüe (catalán - Castellano) sobre mis aventuras, mis reflexiones y temas de actualidad, especialmente centrados en Oriente Medio y en la desinformación existente acerca de Israel.

Blog bilingüe castellà-català sobre les meves aventures, reflexions i altres temes d´actualitat, especialment centrat en l´Orient Mitjà i en la desinformació existent als nostres mitjans sobre Israel.

dimecres, 18 de maig del 2011

Demagogia electoralista con la Shoah -- Demagògia electoralista amb la Shoah


Esta mañana, de camino al super para comprar el pan, me he encontrado con estos cartelitos y creo que vale la pena realizar una reflexión rápida, ahí va: el Partido "Plataforma X Catalunya" (PxC) es un partido xenófobo que utiliza de manera populista la demonización del emigrante (especialmente de los musulmanes) para conseguir votos. Demagogia de extrema derecha de toda la vida, pero no es la única demagogia. En el cartel pone: "PxC criminaliza a los emigrantes... Igual que los nazis criminalizaron a los judíos. Marqueting electoral para llegar al poder". Y he aquí que, queriendo criticar el contenido xenófobo de la campaña electoral de PxC, nos encontramos ante una nueva banalización de la Shoah.

Los nazis no sólo utilizaron la judeofobia como arma electoral para hacerse con el poder. Eso pensó mucha gente en 1933 en Alemania cuando Hitler alcanzó el poder. Dijeron: ahora que es canciller de la República por fuerza tendrá que moderarse. Nunca lo hizo, al contrario: su judeofóbia no era sólo una arma electoral sinó un sentimiento de odio fuerte y enrraizado que fue llevado hasta las últimas consecuencias: la deshumanización del pueblo judío entre 1933 y 1939 para posteriormente, aprovechando las circunstancias del conflicto bélico, exterminarlo de manera totalmente planificada e indústrial. Hitler ya avisaba desde los años 20 de que iba a exterminar a los judíos y cuando tuvo oportunidad no dudó en llevar a cabo sus planes. El resultado: más de dos tercios de los judíos europeos (unos seis millones de personas) fueron asesinados entre 1939 y 1945. El plan genocida de Hitler era mucho más terrible y siniestro que una simple campaña de Marqueting electoral.



En català: Aquest matí, de camí cap al super per a comprar el pà, m`he trobat amb aquests cartellets i penso que val la pena una ràpida reflexió. Al texte podeu veure com hi ha una clara banalització de la Shoah en la tentativa de criticar el programa electoral xenòfob del partit "Plataforma x Catalunya". M`explico: al cartell hi diu que PxC criminalitza als emigrants com els nazis van criminalitzar als jueus. Màrqueting electoral per a arribar al poder. Tanmateix, la política antisemita i genocida del règim nazi va ser quelcom més que màrqueting electoral per a aconseguir vots. Això ho van pensar molts alemanys al gener del 1933 quan Hitler va ser nomenat Canciller o primer ministre. Van dir: ara que Hitler ha de manar en un govern de coalició per força s`haurà de moderar. Els nazis mai ho van fer. Van transformar la República de Weimar en una dictadura i la seva radicalitat va anar en augment. De fet, la judeofòbia de Hitler i del partit nazi estava fortament arrelada i es van dedicar entre 1933 i 1939 a deshumanitzar al poble jueu davant de la societat alemanya i la societat europea amb la finalitat de que aquests ciutadans acceptessin les mesures antisemites o al menys adoptessin una postura passiva davant d`aquestes. Ho van aconseguir. Posteriorment, aprofitant l`oportunitat que els hi va brindar la guerra, amb una societat totalment passiva, van decidir exterminar al poble jueu de manera indústrial i planificada. Hitler ja venia avisant de que calia una solució dràstica i radical al "poblema jueu" des dels anys 20 i quan va tenir l`ocasió no va dubtar a dur a terme les seves idees genocides. Desgraciadament, la judeofòbia dels nazis no era sols populisme amb fins electoralistes. 

6 comentaris:

Moré ha dit...

Gracies Jaume

A. ha dit...

El crimen nazi fue tan brutal que no sólo llevó a la creación de un nuevo tipo delictivo, sino que se ha convertido en sinónimo de lo más escalofriante que pueda suceder a un grupo humano, y acaba usándose como sinónimo más de lo aceptable, banalizándose.

Creo que es muy difícil evitarlo porque pasa con todo lo superlativo.

Si a alguien le digo que los porros son malos, me contesta que soy un "facha", banalizando también el fascismo (cuando, además, es científicamente cierto que es mejor no fumar porros que fumarlos).

Creo que es un tema de notoriedad de lo superlativo y no se podrá evitar en el lenguaje corriente.

Independientemente de lo anterior, posiblemente los que critican a PxC en ese cartel, son luego los que apoyan directa o indirectamente la causa terrorista de Hamás.


A.

Xavier ha dit...

Els de CCC no es presenten a les eleccions ( o sí?, com PP o Ciudadanos?) però fan el mateix.

Arriben a comparar els nens castellano-parlants a Catalunya amb els jueus durant la inquisició o els negres d'Estats Units a principis del segle XX.

Mira't això (3er paràgraf)

http://www.directe.cat/noticia/153186/els-pares-que-van-guanyar-la-sentencia-del-ts-sobre-la-immersio-linguistica-exigeixen-al-g

Tot plegat és vergonyós.
Salutacions.
Xavi.

A. ha dit...

Más madera:

Noticia de las 13.32 en La Vanguardia. "Lars von Trier eclipsa su excelente 'Melancolía' por simpatizar con Hitler".

Von Trier ha tenido problemas de depresión etc. y ahora trata, supongo, de buscar propaganda gratis. Pero si es esto, estamos en lo mismo: banalizar una desgracia superlativa para, en este caso, autopromocionarse.

A.

Jaume ha dit...

Moré, de res :)

A., Si, entenc el que dius però penso que hi ha unes franges vermelles que és millor no creuar perquè són situacions incomparables tal i com passa en aquest cas, doncs la campanya electoral xenòfoba de PxC no és comparable a la judeofòbia nazi ni aquesta segona va ser una mera eina populista amb finalitats electoralistes.

Xavier, en un altre moment que surti de casa amb el mòbil i amb temps faré una foto a una enganyina d`aquest del Maguén David amb una inscripció que hi posa "Yo hablo castellano" y tractaré amb més profunditat el tema.

A. ha dit...

Absolutament d'acord amb tu amb això les franges vermelles. El que jo volia dir és que és molt i molt difícil canviar-ho.

A.

Arxiu del blog