Blog bilingüe (catalán - Castellano) sobre mis aventuras, mis reflexiones y temas de actualidad, especialmente centrados en Oriente Medio y en la desinformación existente acerca de Israel.

Blog bilingüe castellà-català sobre les meves aventures, reflexions i altres temes d´actualitat, especialment centrat en l´Orient Mitjà i en la desinformació existent als nostres mitjans sobre Israel.

dimarts, 31 de maig del 2011

España reconocerá la declaración unilateral de independencia palestina en la ONU -- El govern espanyol reconeixerà la declaració unilateral de independència palestina a l`ONU.

La ANP declaró el pasado jueves que el gobierno español de José Luís Rodríguez Zapatero ha decidido reconocer la declaración unilateral de independencia palestina en un estado basado en las fronteras del 67 en la ONU del próximo mes de Septiembre (Jerusalem Post). Para ser sincero, no me sorprende, ya me lo esperaba...

Una aclaración para mis lectores optimistas. Sobre el papel parece una buena noticia porque da la impresión de que el gobierno español apoya la solución de dos estados para dos pueblos, es decir, Israel como estado nación del pueblo judío y Palestina como el estado del pueblo palestino. No se trata de eso, apoyar a esa declaración unilateral no supone apoyar ni el fin del conflicto entre israelíes y palestinos ni apoyar la solución de dos estados para dos pueblos y esto es así porque la mencionada declaración va por otros derroteros. Veamos, tras interrumpir las negociaciones directas con Israel el pasado otoño con el pretexto del fin de la moratoria de diez meses de congelación de la construcción en los asentamientos israelíes de Cisjordania como condición previa para sentarse en la mesa de negociaciones, la ANP de Mahmoud Abbas ha iniciado una maniobra política basada en el reconocimiento en la ONU de una declaración de independencia palestina unilateral, sin llegar a ningún tipo de acuerdo con Israel. Esta maniobra permitiría a los dirigentes palestinos culpar a Israel del fracaso negociador y no reconocerlo como estado nación del pueblo judío (pasándose así por el forro la solución de dos estados) y obtener un apoyo internacional para presionar al gobierno de Netanyahu a retirarse de Cisjordania sin obtener a cambio ningún tipo de cesión palestina en temas como Jerusalén o el derecho de retorno de los refugiados palestinos. De este modo, los líderes palestinos más irredentistas podrían esgrimir futuras reivindicaciones (derecho al retorno por ejemplo) y reactivar en cualquier momento el conflicto con Israel.




El verdadero mensaje de los dirigentes palestinos en árabe que obviamente Zp y la diplomacia internacional suele ignorar -- El veritable missatge dels dirigents de l`ANP en àrab que Zp i la diplmacia internacional solen ingnorar.

En català: l`ANP va declarar el passat dijous que el govern espanyol presidit per José Luís Rodríguez Zapatero ha decidit reconèixer la declaració unilateral de independència palestina a l`ONU del pròxim mes de Septembre basada en un estat palestí en les fronteres del 67 (Jerusalem Post). Per a ser sincer, ja m`ho esperava...

Unes petites aclaracions per als meus lectors més optimistes. Sobre el paper, amb aquest reconeixement, ens pot donar la impressió de que el govern espanyol dóna el seu suport a la solució de dos estats, Israel com a estat-nació del poble jueu i Palestina com a futur estat del poble àrab palestí. No dubto de les bones intencions del govern de Zp però el reconeixement de la declaració unilateral de independència palestina es una irresponsabilitat que ni ajuda a resoldre el conflicte ni dóna suport a la solució de dos estats per a dos pobles, ans al contrari. Analitzem-ho: després d`abadonar unilateralment les negociacions directes amb el govern Netanyahu la pasada tardor amb el pretexte de la finalització de la moratòria de deu mesos de congelació de la construcció dels assentaments israelians a Cisjordània com a condició prèvia per a seure a la taula de negociacions, els dirigents palestins de l`ANP van iniciar una maniobra política de declaració unilateral de independència palestina a l`ONU el pròxim mes de Septembre, una declaració basada en les anomenades fronteres del 67 però sense arribar a cap tipus d`acord amb el govern israelià. De fet, aquesta solució unilateral permet als dirigents palestins culpar a Israel del fracàs negociador i -al no arribar a cap tipus d`acord- no reconèixer-lo com a estat nació del poble jueu (enviant així a can pistraus la solució de dos estats per a dos pobles) i obtindre un important suport internacional per a pressionar al govern de Netanyahu a una retirada de Cisjordània incondicional i sense obtindre a canvi cap tipus de cessió palestina en temes com Jerusalem o el dret al retorn dels refugiats palestins (a Israel, off course). D`aquesta manera, els dirigents de l`ANP podrien plantejar en el futur noves exigències i reemprendre el conflicte amb Israel.  

1 comentari:

A. ha dit...

D'acord amb el teu anàlisi. Què esperàvem? Flower power!!

Parlant de Jerusalem...
A tot arreu on s'escriu sobre Terra Santa se'ns recorda que és la "tercera ciutat sagrada de l'Islam". I per què no es diu que és la primera del Judaïsme?

A.

Arxiu del blog